Bine ați venit!
comenzi@depozitacasa.ro
Categorii

0

Vezi toate articolele

Sezonul nucilor

Sezonul nucilor

 

A sosit toamna alături de bogățiile ei printre care mult prea îndrăgita, NUCA. Nuca face parte din viețile noastre fie că în stadiu crud, servit ca o gustare rapidă, fie sub forma mea preferată de... prăjitură! Și nu vorbim despre orice fel de prăjitură ci despre faimosul cozonac cu nucă, cu muuultă umplutură și care este gata într-o oră.

 

Pentru aluat avem nevoie de: ​​

  •   500 g făină
  •   170 de unt și 50 g untură de porc
  •   50 g zahăr pudră
  •   20 g drojdie proaspătă
  •   2 gălbenușuri
  •   100 ml lapte 
  •   1 lingură zahăr tos
  •   sare
  •   zahăr vanilat
  •   coajă de lămâie 

 

Pentru umplutură avem nevoie de:

  •     280 g nucă
  •     150 g zahăr
  •     150 g stafide (opțional)
  •     200 ml lapte
  •     1 linguriță scorțișoară
  •     coaja de la o lămâie sau o portocală

 

În plus, pentru o strălucire delicioasă a aluatului trebuie să îl ungem cu gălbenuș de ou înainte de a-l băga la cuptor. Acum pentru pregătirea aluatului trebuie amestecăm laptele cu drojdia și adaugăm zahărul tos alături de restul ingredientelor din rețetă și îl frământăm și îl ținem la rece pentru un timp (1-2 ore).  

Până stă aluatul la rece putem trece la pregătirea umpluturii începând cu  măcinarea nucii, facem un sirop din lapte, zahăr, vanilie și coaja de lămâie, mai adaugăm și nuca măcinată peste sirop și amestecă acolo pe foc puțin împreună până se leagă. 

 

Se împarte aluatul în 4 și se întinde câte o bucată dreptunghiulară de cca. 33 cm lungime și cca. 24 cm lățime. Se împarte în 4 umplutura și se distribuie uniform pe fiecare foaie întinsă. 

 

Foile umplute se rulează și se așează într-o tavă, pe hârtie de copt. Ruladele nu se strâng foarte tare, ele se rulează mai lejer, dacă sunt rulate prea strâns ele pot crăpa la copt. Se ung ruladele cu gălbenuș bătut și se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare. Ruladele se pun la cuptorul preîncins la 180° C, în jur de 40 de minute. După primele 10 minute de fierbânțeală, ele se acoperă cu o hârtie de copt ca nu se ardă deasupra. 

 

Sunt mai mulți pași de parcurs până la finish, dar la final ne putem răsplăti cu rezulatele efortului nostru – COZONACUL.  

 

Bon Apetit! 

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum