Bine ați venit!
comenzi@depozitacasa.ro
Categorii

0

Vezi toate articolele

Martisoare handmade sau cum sa surprinzi persoanele dragi din viata ta

Martisoare handmade sau cum sa surprinzi persoanele dragi din viata ta

Românii, dar și alte popoare balcanice, celebrează venirea primăverii calendaristice purtând mărțișoare. Simbol al norocului, al vieții și purității, Mărțișorul este o tradiție veche ce marca Anul Nou. Astăzi face parte din patrimoniul UNESCO.

La origine, mărțișorul era compus din două șnururi de culori diferite, răsucite între ele. Deși astăzi șnurul mărțișorului este aproape exclusiv alb și roșu, culorile au variat de-a lungul timpului în funcție de zona țării. De exemplu în zone ca Mehedinți, șnurul avea culorile alb și negru, doar roșu în anumite județe ale Moldovei, negru și roșu în Brăila, etc. Ulterior pe șnurul de Mărțișor au apărut și talismanele, de regulă o monedă sau o cruciuliță.

In mod tradițional mărțișoarele trebuie purtate de la 1 martie și până de Florii sau, în unele zone, până la înflorirea pomilor fructiferi. Snururile se prind apoi de crengile pomilor pentru ca roadele să fie bogate.

 

Mărțișoarele moderne vin în tot felul de forme și culori: de la simboluri ale norocului cum ar fi potcoavele, coșarul sau trifoiul cu patru foi, până la simboluri ale primăverii cum este ghiocelul și pot fi confectionate din tot felul de materiale: pene, metal, lemn, fire textile, plastic, flori presate, paie, fimo, margele, etc.

 

Desigur că martisoarele pot fi cumparate online sau din orice piață începând din luna februarie dar ele pot fi făcute acasă, așa cum este și tradiția, de catre oricine. Citește în continuare și află cum poți face și tu mărțișoare drăguțe, fără prea mare efort.

Cum sa faci martisoare handmade

Am ales câteva modele de mărțișoare ușor de făcut și care nu necesită foarte multe materiale. Nu ezita să le faci împreună cu copiii tăi și transformă această activitate într-un prilej de distracție.

Pălărie din carton și sfoară

Pentru acest mărțișor ai nevoie de:

 

- un dop din plastic,

- o bucată de carton subțire

- sfoara colorata de hartie, sfoara alba de bumbac sau sfoara de iuta - oricare dintre ele este potrivită pentru acest proiect. Diferența va fi dată de efectul final.

- o foarfeca pentru decupat

- lipici sau pistol de lipit cu silicon. In cazul în care faci acest mărțișor împreună cu copilul tău și ai decis să folosești un pistol de lipit, îți recomandăm să lucrezi cu grijă și să nu-l lași pe cel mic să atingă siliconul topit.

- câteva paiete colorate sau margele pentru a decora pălăria la final.

- șnurul pentru mărțișor

- o clemă sau un ac de siguranță. Dacă vrei să porți mărțișorul ca broșă vei avea nevoie și de o bucată de fetru.

 

Taie o bucată de carton. Aplică lipici pe buza dopului și lipește-l cu gura în jos pe carton. Pune lipici pe dop și îmbracă-l cu sfoară, folosind mișcări circulare și continuând să lipești sfoara de carton pentru a forma borul pălăriei. 

Decupează cartonul neacoperit de sfoară și leagă șnurul de mărțișor în jurul pălăriei tale. Lipește câteva mărgele sau paiete colorate peste nodul șnurului.

Pentru a folosi mărțișorul ca broșă, decupează o bucată de fetru de mărimea pălăriuței, trece acul de siguranță prin ea și apoi lipește-o de fundul pălăriei.

Dacă ai ales să folosești o clemă, lipește pălăriuța ta de partea cea mai lată a clemei pe care ai ales-o ca suport pentru mărțișorul tău. 

 

Martisor floare

 

Pentru acest mărțișor vei avea nevoie de:

 

- Pistol de lipit sau lipici,

- O agrafă sau un ac de siguranta

- Bilute pom pom colorate de două dimensiuni

 

Alege un pom pom de dimensiune mai mare pentru a-l folosi ca centrul florii tale. Apoi aplică fie lipici fie silicon și lipește pom pom de dimensiuni mai mici de jur împrejurul biluței din centru. In final lipește agrafa și adaugă șnurul de mărțișor.

 

Mărțișor din pluta Buburuza

 

Mărțișorul din plută este fel de ușor de făcut ca și modelul precedent. Iată ce materiale îți trebuie pentru a face acest mărțișor:

 

- Un dop de plută 

- Un marker negru cu varf subțire

- Un cutter

- Vopsea roșie

- O scobitoare

- Snurul pentru mărțisor

- Ac de siguranță sau clemă

 

Primul pas este să tai o felie din dopul de plută folosind un cutter. Cu scobitoarea fă o gaură în bucata de plută rezultată. Apoi aplică vopseaua cu varful degetului și las-o să se usuce. Poți sări peste acest pas și, în loc să folosești vopsea, poți pur și simplu desena și colora buburuza cu marker.

După uscarea voselei revino cu markerul negru și desenează capul, picioarele și bulinele buburuzei. Bineînțeles că în loc de buburuză poți desena și alte forme folosind orice culori îți plac: inimioare, ghiocei, trifoi cu patru foi, etc.

Trece apoi snurul prin gaura pe care ai făcut-o și leagă-l cu o fundă.

 

In video de mai jos vei găsi indicații, pas cu pas,  despre cum se confecționează aceste mărțisoare. 

 

 

 

Spor la treabă și o primăvară frumoasă!

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum