Bine ați venit!
comenzi@depozitacasa.ro
Categorii

0

Vezi toate articolele

Cadouri de Ziua Indragostitilor

Cadouri de Ziua Indragostitilor

Cadouri de Ziua Indragostitilor - cărți pentru pasionatii de lectura

Valentine's Day sau Ziua Îndrăgostiților este o zi specială din an în care fiecare cuplu încearcă să își dovedească dragostea printr-un gest romantic. Deși în țara noastră Valentine’s Day este o sărbătoare “de import”, mare parte dintre români a adoptat-o destul de repede și fără prea multe rezerve. Exista, desigur, și segmentul mai traditionalist al populației din România care preferă să sărbătorească Dragobetele, echivalentul românesc al lui Valentine’s Day și nici nu vrea să audă de 14 februarie. 

Oricare ar fi însă preferința fiecăruia dintre noi, că e Dragobete sau Valentines Day, o zi oficială a iubirii nu are cum să strice, ba dimpotrivă! Lucru înțeles fără îndoială de cei ce le sărbătoresc pe ambele: și Ziua Îndrăgostiților din 14 februarie și Dragobetele. 

Originea Valentine’s Day

Sărbătoarea este un amestec de tradiție creștină și obiceiuri păgâne. Mai exact o împletire a comemorării morții Sfântului Valentin ( sau a unuia dintre cei doi sfinți cu același nume sacrificați de romani, în secolul al treilea, la începuturile creștinătății) cu Lupercalia, un festival păgân ce avea loc în fiecare an pe 15 februarie la Roma.

Lupercalia era sărbătorită în cinstea lupoaicei ce i-a crescut pe Remulus și Romus, fondatorii Romei, iar festivalul începea prin sacrificarea unui țap, în peștera Lupercal (locul unde se spune că Romulus și Remus ar fi fost crescuți), continua cu un festin apoi Luperci (preoții ce se ocupau de sacrificarea țapului) tăiau fâșii din pielea animalelor sacrificate, le ungeau cu sânge și cu ele atingeau ușor femeile romane și câmpurile de grâne pentru ca acestea să fie mai fertile. Apoi, femeile tinere din oraș își puneau numele într-o urnă din care bărbații necăsătoriți își alegeau partenera pentru anul următor. Multe dintre cuplurile astfel formate cu ocazia festivităților de Lupercalia rămâneau împreună și se căsătoreau.

 

Și unde este amestecul religiei creștine? Ei bine, ca să înțelegem trebuie să povestim despre Sfantul Valentin. Biserica Catolică recunoaște trei sfinți cu numele de Valentin, toți trei martiri ce au murit în numele creștinătății. Legenda legată de Sfantul Valentin (nu se știe foarte clar care dintre cei trei) spune că împăratul roman Claudius al II lea ar fi interzis bărbaților tineri să se căsătorească pe motiv că aceștia ar fi fost soldați mai buni  fără soții și copii. Valentin a decis să sfideze decretul și a continuat să oficieze căsătorii pe ascuns. Când a fost descoperit, Caludius al II lea ar fi ordonat să fie ucis. 

Alte surse spun că Valentin ar fi fost prins și ucis pentru că îi ajuta pe creștinii din închisorile romane să evadeze.

 

14 februarie comemorează sacrificiul lui Valentin ( a unuia dintre ei) și unii istorici sunt de părere că Biserica Catolica ar fi decis să îl sărbătorească în mijlocul lui februarie în încercarea de a “creștina” sărbătoarea păgână Lupercalia.  

Abia după anul 1400 au apărut și poemele închinate persoanei iubite și trimise de Valentine’s Day. Mai târziu au apărut și felicitările oferite cu această ocazie iar obiceiul s-a păstrat până astăzi. Însă îndrăgostiții moderni nu își oferă doar o felicitare ci cel mai adesea o însoțesc cu flori, ciocolată și alte cadouri care să dovedească “celeilalte jumătăți” cât de puternice sunt sentimentele lor. Așadar, ce poți oferi persoanei dragi cu ocazia Sfantului Valentin?

Cărți - cadouri pentru suflet de Ziua Indragostitilor


O carte poate fi oferită cadou cu orice ocazie persoanei iubite dacă aceasta este pasionată de lectură. Șansele să dai greș cu un astfel de cadou sunt mici și pentru succes garantat trebuie doar să îi cunoști gusturile, pasiunile și preferințele.

De exemplu, dacă iubita ta este o persoană romantică nu ezita să îi oferi o carte de dragoste. Poți alege o poveste de dragoste clasică cum ar fi faimosul roman Villette de Charlotte Bronte, sau te poți orienta către un best seller cum este “Bridgerton.Vicontele care ma iubea” de Julia Quinn. 

Și pentru cei pasionați de istorie există o multitudine de variante din care să alegi. Îți poți îndrepta atenția către un anume eveniment istoric și să alegi un volum despre Primul Război Mondial de exemplu, sau către un anumit personaj, alegând să oferi un volum de biografii, memorii sau jurnale.

În cazul în care jumătatea ta este o persoana pasionată de handmade, cine ar putea să o ghideze mai bine în ale craftului decat Martha Stewart? Persoană publică americană ce și-a construit faima și averea bazându-se pe îndemânare, Martha Stewart este recunoscută pentru ideile ei originale, pentru creativitate și talent.  În cartea ei “Manualul Marthei”, se regăsesc o mulțime de sfaturi practice, trucuri și idei pe care orice pasionat sau pasionată de handmade și upcycle va fi nerăbdător sau nerăbdătoare să le pună în practică. 

Tot în categoria hobby și handmade se regăsesc și tricotatul sau croșetatul iar femeile pasionate de acest hobby vor fi cu adevărat încântate să primească un volum din care să învețe modele noi, ca de exemplu “Sa crosetam una-alta”.

Posibilitățile sunt nenumărate atunci când vine vorba de hobby și poți găsi fără prea multă bătaie de cap o carte interesantă despre pasiunea persoanei dragi: de la șah, vânătoare, arta fotografiei până la confecționarea de bijuterii, artă culinară sau pictură pe sticlă.

Desigur că poți oferi în dar o carte din care persoana iubită să învețe lucruri ce îi vor fi de ajutor în viața de zi cu zi sau în viața profesională. Există nenumărate volume de dezvoltare personală dintre care cu siguranță vei găsi ce să alegi dar și cărți de economie și afaceri perfecte pentru cei ce sunt sau vor să devină manageri de succes.

Dacă doar o carte ți se pare prea puțin, nu ezita să completezi cadoul tău cu un set de betisoare parfumate, o rama foto în care să adaugi o fotografie cu voi doi sau o cana ceramica cu model
 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum