Bine ați venit!
comenzi@depozitacasa.ro
Categorii

0

Vezi toate articolele

Oale, tigăi și alte vase de gătit - GHID Complet

Oale, tigăi și alte vase de gătit - GHID Complet

Începând cu secolul XVIII vasele de gătit au cunoscut o evolutie rapidă provocată de îmbunătățirile ce au fost aduse bucătăriilor, în mod special sobelor și plitelor ce erau folosite la prepararea mâncării. De atunci, oalele, tăvile și cratițele au evoluat constant, în același ritm cu tehnologia iar astăzi ne găsim înconjurați de o mulțime de tipuri de vase de gătit disponibile într-o varietate de forme și mărimi, și realizate din diverse materiale.

Deși vasele de gătit din ceramică există de foarte multă vreme (primele oale din ceramică datează din anul 19 000 i.e.n și au fost descoperite pe teritoriul Chinei), apariția oalelor, tigăilor, ceaunelor din metal este de dată mult mai recentă, și anume era Bronzului, adică anul 3000 i.e.n.

 

Romanii au fost, se pare, cei mai inventivi și au creat o varietate de vase de gătit din metal printre care și un vas numit patella folosit pentru prăjirea peștelui în ulei. Însă având în vedere că vasele de gătit din metal erau scumpe, după căderea Imperiului Roman, oamenii au ales să folosească doar recipientele de bază: ceaunul și grătarul, ambele putând fi folosite și în interior.

 

Vasele de gătit din metal au rămas obiecte de lux pentru foarte multe secole iar în Evul Mediu ceaunul era considerat o investiție majoră căci costa de 50 de ori mai mult decât  vasele din ceramică.

 

Deși avem de unde alege, varietatea modelelor de vase de gătit de pe piață, care mai de care mai tentante ne poate pune în dificultate. Așadar, având în vedere că vorbim despre obiecte esențiale pentru orice gospodărie vă propunem un ghid în care vă oferim informații despre tipurile de vase de gătit disponibile, astfel încât să alegeți cu ușurință setul ideal pentru dumneavoastră.

 

1. Oale

 

Folosite în mod preponderent pentru prepararea de alimente prin fierbere, oalele au pereți înalți și două mânere laterale. Oalele sunt fabricate fie din inox fie din oțel carbon acoperit cu un strat de email și pot fi introduse și în cuptor.

 

a. Oala pentru ciorbe și supe

 

Oala pentru ciorbă sau supă este foarte importantă în bucătărie pentru că este o oală versatilă ce poate fi folosită nu doar pentru prepararea de ciorbe ci și pentru orice altă rețetă pe care doriți să o preparați în cantități mari cum ar fi sarmalele sau fierberea pastelor. Este important să precizăm că în general, oalele pentru supe și ciorbe nu au fund dublu și sunt gândite pentru prepararea de rețete ce presupun gătire lentă, la foc mediu sau mic.

 

Aceste oale sunt vândute fie individual și acest lucru va permite sa inlocuiti o oală deteriorata sau sa achizitionati o oala care va lipsește și de care aveți nevoie fără cheltuieli prea mari. Dar dacă vă trebuie mai multe oale de diferite dimensiuni pentru a vă echipa bucătăria vă recomandăm să achizitionati un set de oale complet.

 

 

b. Oala pentru sos

 

Oala pentru sos este o oală cu o capacitate mai mică decât a oalei pentru supă sau ciorbă și este ideală pentru prepararea de sosuri, tocane și tocănițe la foc mic sau mediu. Ca și oala pentru supe, oala pentru sos este un articol indispensabil în orice bucătărie.

 

2. Cratițe

 

Disponibile într-o varietate de dimensiuni, împreună cu oalele, cratițele sunt vase de gătit necesare în bucătărie. Și ele au felurite întrebuințări și pot fi folosite pentru diverse rețete, însă un aspect important  este capacitatea acestora și este important de știut că cratițele nu sunt gândite spre a fi folosite la prepararea de cantități foarte mari de mâncare.

 

Spre deosebire de oală, care are două mânere laterale, cratita are un singur mâner asemănător mânerului unei tigăi. O altă deosebire este aceea că spre deosebire de oale, cratițele nu sunt practice pentru a fi folosite în cuptor, o dată din cauza mânerului lung și în al doilea rând pentru că, cel mai adesea, mânerul are un înveliș ce se poate topi la temperaturi foarte înalte.

 

Pereții înalți ai aceste cratițe garantează că, în timpul fierberii, picăturile de sos nu vor stropi blatul sau aragazul.

 

3. Tigăi

 

Tigăile sunt recipiente nu foarte adânci care în mod tipic au mâner lung și sunt folosite pentru prăjit sau fript, pentru sotat, pentru călit ori pentru felurite reducții delicioase numai bune de turnat peste o friptură sau legume sotate.

 

a. Tigaie pentru prăjit

 

Tigăile pentru prăjit sunt vase de gătit ce nu trebuie să lipsească din arsenalul niciunei gospodine. Acest tip de tigaie are pereți nu foarte inalti și ușor oblici iar baza (sau fundul) tigăii are diametrul mai mic decât diametrul marginii superioare a tigăii. Această caracteristică este de mare ajutor atunci când trebuie să amesteci alimentele pentru o prăjire uniformă sau atunci când vrem să transferăm preparatele pe o farfurie sau un platou pentru a fi servite. Totodată, dacă se dorește amestecarea ingredientelor prin “aruncare”, datorită pereților oblici aceasta este tigaia recomandată.

 

Mânerul lung protejează mâna de căldură și de asemenea face ca tigaia să fie ușor de manevrat. O astfel de tigaie se folosește în mod uzual atunci când vrem să  prăjim sau să frigem carne, să facem omlete sau să sotăm legume.

 

 

b. Tigaie pentru sotat

 

Tigaia pentru sotat este o tigaie cu pereți mai înalți și cu o bază al cărui diametru este egal cu cel al marginii superioare a pereților. Așadar sucurile pe care legumele sau carnea le lasă în tigaie nu riscă să dea pe dinafară. Totodată, pereții și fundul plat permit o gătire uniformă. Deși se numește tigaie pentru sotat, în mod ironic forma o împiedică să fie o tigaie ideală pentru sotare. Este mai degrabă o tigaie perfectă pentru înăbușit legume sau carne. Tot tigaia pentru sotat este tigaia recomandată atunci când aveți nevoie să prăjiți folosind mai mult ulei.

 

 

c. Tigaie grill

 

Tigaia grill este o tigaie aparte, complet diferită de celelalte tigăi în primul rând pentru că este proiectată pentru ca proprietarul să poată prepara carne la grătar să mici în interior, pe aragaz. A doua diferenta între tigaia grill și celelalte tipuri de tigăi este forma. Tigaia gril este o tigaie pătrată și poate avea diferite dimensiuni. În sfârsit, trebuie să menționăm că aproape întotdeauna, pe suprafața unei tigăi grill sunt aplicate câteva straturi de material non aderent de genul teflonului, pentru a preveni lipirea cărnii de suprafața tigăii.

 

d. Cum alegem tigaia potrivită

 

Diferența dintre cele două tipuri de tigăi este subtilă dar extrem de importantă: forma. Iar adevărata întrebare este când folosim tigaia pentru prăjit și când o folosim pe cea pentru sotat?

 

Pentru o alegere informată trebuie să ne gândim la stilul în care gătim și rețele pe care le preferăm dar să ținem cont și de caracteristicile celor două tipuri de tigăi.

 

Suprafata tigăii

 

Iar suprafața tigăii este prima dintre aceste caracteristici. Mărimea specificată pe eticheta unei tigai este diametrul marginii superioare a pereților și nu diametrul bazei. Acest lucru înseamnă că o tigaie pentru prăjit de 28 cm are o bază cu diametrul cu cel puțin 2 cm mai mică decât  marginea superioară.

 

Volumul tigăii

 

Astfel ajungem la al doilea factor important: volumul. Într-o tigaie pentru sotat vom putea să punem un număr mai mare de bucăți de carne decât într-o tigaie pentru prăjit ce, conform etichetei, are același diametru. Din acest punct de vedere tigaia pentru sotat este de preferat căci veți putea să prăjiți carnea într-o singură tranșă.

 

Greutatea tigăii

 

Al treilea aspect este greutatea tigăii. Tigaia pentru sotat este o tigaie mai grea decât  cea pentru prăjit și acesta este încă unul dintre motivele pentru care este greu de folosit dacă dorim să amestecăm ingredientele aruncându-le în aer. Procesul numit sotare presupune prăjirea rapidă a unor bucăți mici de alimente în grăsime încinsă (ulei, unt sau untură, în funcție de rețetă) și amestecarea continuă a ingredientelor prin scuturarea tigăii sau aruncarea acestora în aer. Bineinteles că sotarea este posibilă într-o tigaie pentru sotat dar acest lucru va presupune amestecarea constantă cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri de lemn.

 

4. Tăvi și forme de copt

 

Folosite pentru tot felul de rețete, de la fripturi pâna la deserturi sau pâine, tăvile de copt sunt articole de bucătărie indispensabile. Tăvile pentru cuptor sunt disponibile în tot felul de forme și pot avea utilizări diferite: tăvi pentru pizza, tavi pentru tarte, tăvi pentru placinte, etc. În cele ce urmează vorbim pe scurt despre cele mai folosite tipuri de tăvi.

 

a. Tava pentru friptura la cuptor

 

Tava pentru friptura este un vas de gătit ce poate fi folosit și pentru alte rețete unde este nevoie ca recipientul ce urmează a fi băgat la cuptor să aibă pereții înalți. Așadar o putem folosi cu succes pentru tot felul de rețete cu ar fi budincă de macaroane sau musaka. Totodată este perfectă pentru a pregăti legume la cuptor sau lasagna. Dimensiunea generoasă a acestui tip de tava permite pregatirea de cantități mai mari de mancare, lucru extrem de util mai ales atunci cand avem invitați.

 

b. Tava de paine sau cozonac

 

Caracteristica principala a tăvii de copt paine sau cozonac este adancimea acesteia. Pereții înalți permit aluatului să crească eliminand riscul ca aluatul să dea pe dinafara in timpul coacerii. In același timp, materialele din care aceste tăvi distribuie căldura uniform și permit coacerea lentă și in profunzime a preparatului, la temperaturi nu foarte ridicate.

 

 

c. Forma de tort

 

Formele de tort extrem de practice pentru cei ce preferă tortul de casă. Le putem găsi în diverse forme și dimensiuni și sunt practice atât pentru torturile care necesită coacere cât  și pentru prăjituri de genul Tiramisu sau Pavlova.

 

În general cele mai ușor de găsit forme de tort sunt cele rotunde sau cele dreptunghiulare și se găsesc în varianta cu pereți ficși sau cu peretii detașabili.

 

Formele de tort cu pereți detașabili sunt perfecte pentru orice preparat greu de scos dintr-o formă fixă. De exemplu într-o astfel de formă mai puteți găti quiche sau cheesecake.

 

 

Concluzie:

 

Indiferent din ce sunt fabricate vasele de gătit pe care le folosiți, felul în care aveți grija de ele este extrem de important din punct de vedere al “duratei de viață” al vasului respectiv. Altfel spus, cu cât  aveți mai multă grijă de oalele dvs. cu atat le veți putea folosi pentru mai multă vreme.

 

Una dintre regulile de baza ale îngrijirii unui vas de gătit este să tineti cont de materialul din care vasul respectiv este fabricat. De exemplu, curățarea unei  tigai non aderente nu se face cu burete de sârmă ci cu un burete moale care nu zgârie stratul protector de la interiorul tigăii. Un vas de gătit non-aderent se spală de mană, cu detergent de vase și apă caldă. Pentru petele incăpătânate vă recomandăm să apelați la bicarbonat. Faceți o pastă din bicarbonat și apă, aplicați-o pe pată și lasati-o să actioneze preț de 15 minute.

 

 

Îngrijirea nu se rezumă însă la modul în care spălăm tigaia ci și la uneltele pe care le folosim să amestecăm în ea sau la felul în care o depozităm. Astfel pentru vasele de gătit cu strat non-aderent este recomandată folosirea de ustensile de bucatarie din silicon, teflon sau din lemn, dar niciodată din metal.

 

Nu in ultimul rand, aveți grijă cum depozitati vasele de gătit non aderente. Este de înțeles și eficient să așezăm tigăile unele peste altele. Însă pentru a evita ca fundul unui vas de gătit să zgarie suprafata altuia este suficient să puneți un servet de hartie în recipientul de la bază înainte de a pune un altul deasupra lui.

 

In final, nu va sfiiti să înlocuiți vasele de gătit deteriorate. Dacă aveți oale sau cratițe emailate ale căror straturi de email sunt ciobite, sau o tigaie non aderentă a cărei suprafață este zgâriată inlocuiti-le! Nu le inlocuiti pentru că nu mai sunt frumoase ci pentru a nu va pune sănătatea în pericol. Din fericire, oferta noastră există include o varietate de vase de gătit la prețuri foarte accesibile așa incât  aveti de unde alege!

 

 

FAQ - întrebări frecvente despre vase de gătit și accesorii

  1. Ce înseamnă oală cu inducție?

 

Oala cu inducție este o un vas de gătit special gandit pentru a putea fi folosit pe plitele electrice cu inducție.

 

      2. Cu ce se curăță oala de inox arsă?

 

Pentru a curata o oală de inox arsă începeți prin a pune apă călduță în oală. Lăsați oala la înmuiat, vărsați apa și adăugați praf de curatat sau soluții de curățat sub formă de cremă pe suprafața arsă. Frecați pata cu un burete și apoi clătiți.

 

      3. Cu ce se curăță o oală arsă?

 

Dacă nu ați reușit să curațati o oală arsă folosind detergenti de vase puteți face o pastă amestecand detergentul de vase lichid pe care-l aveți și bicarbonat de sodiu. Aplicați pasta obținută pe zonele arse și lăsați-o să acționeze câteva ore. Apoi spălați oala și clătiți cu apă.

 

      4. Ce înseamnă tigaie antiaderentă?

 

Tigaia antiaderentă este o tigaie pe suprafața căreia producătorul a aplicat straturi de material non aderent, material ce previne lipirea alimentelor de tigaie în timpul gatirii acestora.

 

      5. Cu ce se curăță o tigaie arsă?

 

Tigaia arsă se poate curăța folosind aceeași metodă pe care v-o propunem și în cazul unei oale arse, ca răspuns la întrebarea 3.

 

      6. Tigaie cu inducție ce înseamnă?

 

Tigaia cu inducție este un vas de gătit proiectat pentru folosirea pe plita cu inducție. Vasele de gătit cu inducție diferă de vasele de gătit normale prin componenta materialului din care sunt fabricate.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum